Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Meditor-valmennus

Outi Hakala

FM, opinto-ohjaaja,

RMP-Motivaatiovalmentaja

 

Valkeakoski

Y-tunnus 2924883-5

info@meditorvalmennus.fi

Syksyn myötä motivaatio-asiat taas motivoivat!

Lisätty 21.09.2019

Meditor-valmennus on viettänyt hiljaiseloa heinä-elokuun. Syyskuun alkaessa motivaatio taas heräilee: läheisille on tehty RMP-profiileja ja koulussa on aloitettu RSMP- koulumotivaatioprofiilien teko oppilaiden ohjauksen apuna.

 

Ensimmäinen RMP-vuoteni oli mielenkiintoinen: koulutus alkoi huhtikuussa 2018 RSMP-koulumotivaatiovalmentaja-koulutuksella omaan oppilaanohjaajan työhöni liittyen. Teoria ahmaisi mukaansa ja halusin kouluttautua RMP Motivaatiovalmentajaksi heti touko-kesäkuussa. Pienen pohdinnan jälkeen perustin myös oman toiminimeni ja aloitin pienimuotoisen yritystoimintani. 

 

RMP-profiloinnin ohella sain pitää vuoden aikana  useamman luento/työpajatyyppisen koulutuksen. Näiden innostamana lähdin jatkamaan huhtikuussa 2019 Tason 2- RMP Master motivaatiovalmentajakoulutukseen. Vuoden huipentumana oli ehdottomasti päästä toukokuussa mukaan erään työyhteisön koulutukseen: tässä yhteydessä tein 18 RMP-profiilia ja työtä on tarkoitus jatkaa syksyllä valmiiden profiilien pohjalta.

 

Suurimpana saavutuksena pidän sitä, että olen saanut lisättyä asiaan liittyvää tietoisuutta. Luentojen välityksellä motivaatiotietoutta Steven Reissin teorian pohjalta on levitetty ja tänä vuonna kaupunkimme 7. - 9. luokkien oppilaille on mahdollisuus ohjaustyön apuvälineenä tehdä RSMP-profiileja riittävissä määrin. RMP-profiilirintamallakin on kiinnostusta mukavasti. 

 

Toisena, henkilökohtaisempana saavutuksena pidän sitä, että olen saanut RMP-pohdintojen myötä niin itsetuntemusta, itseluottamusta kuin myös rohkeutta tehdä uudenlaisia asioita. Olen löytänyt itsestäni esiintymisen ilon. Olen uskaltanut tehdä vaikeitakin päätöksiä, jotta unelmoinnille ja unelmien toteuttamiselle on taas tilaa. Ymmärrän myös, että oma työni teinien opona on oma unelmien työni. Toivon, että voin auttaa muita tälle samalle tielle!

Lue kokonaan »

Viisikymppisen arvoinventointia

Lisätty 01.03.2019

Tämä Frank Martelan hyvin elämäntilanteeseeni ajoitettu kirjoitus on ajatteluttanut minua. Nyt kun lapset ovat ikänsä puolesta aikuisia, on lomalla aikaa itsetutkiskeluun. Kirjoitan omat ajatukseni tänne artikkelin keskelle kursivoituna, koska se ehkä helpottaa sinuakin työstämään omia ajatuksiasi. Kirjoituksen lopussa on linkki Helsingin Sanomissa 20.2.2019 julkaistuun artikkeliin.

 

”Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan”
Koskaan ei ole väärä aika miettiä, millaiseksi oman elämänsä luo, kirjoittaa HS:n kolumnisti, filosofi Frank Martela.

Miten suunnitella elämä? Tätä pohdin luennoidessani Aalto-yliopistossa tähän aiheeseen keskittyvää kurssia.

Koskaan ei ole väärä aika miettiä, millaiseksi oman elämänsä luo. Kurssin viimeistä luentoa suunnitellessani päädyin siihen, että onnistuneen elämän suunnittelussa on neljä keskeistä periaatetta.


1) Valitse itse päämääräsi

AKTIIVISINA olentoina me ihmiset ohjaudumme aina kohti joitakin päämääriä. Jos emme itse valitse päämääriämme, joku muu valitsee ne puolestamme. Ajaudumme tekemään muita miellyttäviä asioita, jotka tekevät vanhempamme ylpeiksi. Elämme jonkun toisen unelmaa. Se ei ole resepti omaehtoiseen ja hyvään elämään.

 

Ajautuminen vs. onnekkaat sattumat. Onnekkaat sattumat (serendipity) ovat johtaneet asiasta toiseen – tapahtumasta toiseen. Usein onnekkaan sattuman tunnistaa vasta jälkeenpäin. Joku itselle elämässä tällä hetkellä tärkeä asia olisi ilman tätä onnekasta sattumaa jäänyt toteutumatta.
Onnekkaille sattumille voi herkistyä, ehkä niistä voi myös sokaistua hetkellisesti. Sokaistumiselta suojaa läheisten ihmisten antama palaute ja keskinäisen hyvinvoinnin vaaliminen.

 

Silti yllättävän harva on aidosti pysähtynyt miettimään oman elämänsä päämääriä ja arvoja. Varaa tälle aikaa. Tee harjoituksia, joissa joudut paperille kirjoittamaan omia kiinnostuksen kohteitasi, päämääriäsi ja arvojasi.


Omia arvojani sain selkeämmin RMP-profiilin avulla esille. Innostus levittää asiaa edelleen ja kouluttautua enemmän sai minut lähes unohtamaan juuri löytämäni itselle tärkeät asiat – sokaistuin onnekkaista sattumista. Oliko nyt kyse ikäkriisistä? 50 vuoden rajapyykki lähestyy hitaasti mutta varmasti!
Kotona suunnitelmilleni uudesta koulutuksesta annettiin tilaa, pienellä ajallisella viiveellä. Jo ennen kuin ilmoittautuminen koulutukseen alkoi, ymmärsin, että minulla on tällä hetkellä paljon asioita, joita rakastan ja joista saan energiaa: mies, perhe, koirat, työ, ystävät, koti, mökki ja aikaa. Mitä tarvitsen enemmän tällä hetkellä? En mitään.

 

"Paperille kirjoitetut arvot ja päämäärät ovat tärkeä majakka, jotka auttavat sinua ohjautumaan kohti itsesi näköistä elämää."

2) Valitse itseäsi innostavia päämääriä, joissa nautit myös prosessista

HYVÄ tavoite on autonomisesti motivoiva: koet sen innostavaksi ja arvokkaaksi – sellaiseksi, jota haluat koko sydämelläsi tavoitella.

Muista, että huiput ovat harvassa. Valtaosa elämästä on matkaa.

Valitse siis päämäärä, jossa nautit matkasta ja johon liittyvät tuskat olet valmis kestämään. Olisi kiva olla olympiavoittaja, mutta harva on valmis sitoutumaan siihen äärimmäisen kurinalaiseen elämäntapaan, jota palkintopallille pääsy vaatii.

 

Haluan nauttia arjesta yhdessä mieheni kanssa – kotona ja mökillä. Yhdessä ja yhdessä yksin. Haluan nauttia jokaisesta illasta, viikonlopusta ja lomapäivästä. Haluan elää hyvää ja tavallista arkea. Haluan alkaa huolehtimaan itsestäni ja terveydestäni paremmin.
Haluan kehittää omaa ammattitaitoani niin, että työni tuottaa edelleen minulle iloa ja onnistumisen kokemuksia ja että jaksan välittää oppilaistani. Haluan toteuttaa kutsumustyötäni nuorten parissa.
Haluan osallistua uuden työyhteisön rakentamiseen.

 

3) Hyväksy, että elämän suunnittelu ei ole talon rakentamista

ENSIN talo suunnitellaan. Kun suunnitelma on valmis, talo rakennetaan.

Elämä ei ole talo. Elämä on tanssimista muuttuvan musiikin tahdissa.

Voit tehdä suunnitelmia, mutta sitten elämä tapahtuu. Sinä muutut. Maailma ympärilläsi muuttuu. Yhtäkkiä innostavasta tavoitteesta on tullut elämää kahlitseva taakka.

Olen aina ollut huono tekemään elämän tason suunnitelmia. Olen ”tanssinut muuttuvan musiikin tahdissa”. Sattumia ja muutoksia on tullut eteen, ja muutoksiin olen aina sopeutunut hyvin. Sittemmin elämä on tasaantunut ja vaihtelua en ole kaivannut. Paitsi ruokaan. Elämä itsessään on aina kuitenkin yllätyksellinen.

Arvoja ja päämääriä ei siis valita vain kerran. Ne täytyy säännöllisesti valita uudelleen. Vähintään kerran vuodessa on hyvä katsoa kriittisesti omia päämääriä, ja päivittää ne vastaamaan nykyistä elämäntilannetta.


Tämä on pian 50 täyttävän aikuisen naisen arvoinventointia. Jos elämä ei jonain vuonna (ei siis: aamuna) tunnukaan yhtä hyvältä, on syytä palata oman RMP-profiilin äärelle miettimään, mitä asioita on liikaa ja mitä liian vähän. Mitä pitäisi muuttaa?


4) Muista, että elämä ei ole projekti

OMIEN arvojen ja päämäärien kirkastaminen on olennaista, koska ne ovat ainoa vastavoima ajelehtimiselle ja reaktiiviselle muiden odotuksiin vastaamiselle.

Samalla ne ovat vain työkalu. Elämän hyvyys ei riipu siitä, saavutatko päämääriäsi.

Elämä ei ole helppoa. Onnellisen elämän mahdollistaa eläminen omien arvojensa mukaisesti. Arvopohjainen onnellisuus mahdollistuu RMP-profiilin tai muun vastaavan työkalun avulla. RMPstä poikkeuksellisen tekee sen sormenjäljen kaltainen yksilöllisyys ja se, että omat tarpeet saa laitettua tärkeysjärjestykseen. Itselläni esimerkiksi heikoin tarve on sosiaalisissa kontakteissa ja vahvin tarve riippumattomuudessa. Stressitilanteessa eli ”yleensä” näiden tarpeiden riittävä tyydyttyminen pitää kokonaisenergiatason ja hyvinvoinnin balanssissa.

Takertumalla päämääriisi elämä valuu ohitsesi, kun tuijotat vain tulevaa. Tämä on elämänsuunnittelun avainparadoksi: paras asenne päämääriin on samaan aikaan äärimmäisen vakava ja äärimmäisen kepeä. Ne antavat sinulle suunnan ja syyn herätä aamulla.

Mutta riittävän usein ne on työnnettävä sivuun, jotta voi havahtua nykyhetkeen ja antautua nauttimaan siitä rikkaasta tapahtumien, kohtaamisten ja aistimusten kudelmasta, jota elämä meille tarjoaa joka ikinen päivä – jos vain olemme sille avoimia.


Nyt on hetki nauttia nykyhetkestä. Arvojen inventointiin palataan sitten, kun on tarve siihen!

Frank Martelan kolumni Hesarissa

Lue kokonaan »

Koulumotivaatioprofiilin hyödyntäminen ohjauksessa

Lisätty 25.01.2019

Motivaatioprofiili yläkoulun oppilaanohjauksen tukena


Viime keväänä sain osallistua RSMP-koulumotivaatiovalmentajakoulutukseen. Koulutuksella on ollut merkittävä vaikutus ohjaustyöhöni. Nyt parinkymmenen tehdyn profiilin jälkeen olen hyvin ymmärtänyt tämän ohjaustyökalun käyttöarvon ja toivon, että sen käyttäminen on mahdollista jatkossakin.


Koska profiileja oli taloudellisista syistä käytettävissä vain rajallinen määrä, oli huolella mietittävä oppilaat, joille tästä olisi eniten hyötyä. Erityisen tärkeitä perusteita olivat positiivisen palautteen ja pitkäkestoisemman, tehostetun ohjauksen tarve sekä itsetunnon kohottaminen. Nämä tarpeet saattoivat ilmentyä esimerkiksi heikentyneenä koulumotivaationa ja alisuoriutumisena tai vaikkapa yleisenä alivireisyytenä. Enemmistön oppilaista olen kohdannut ensimmäistä kertaa 7. luokan alussa ja olen seurannut heitä koulun arjessa koko yläkoulun ajan.


Ohjauskontakti sai poikkeuksetta uudenlaisen ulottuvuuden heti, kun olin ehdottanut oppilaalle tämän ylimääräisen itsetuntemuskyselyn tekemistä. Hän huomasi, että olen aidosti kiinnostunut hänen voinnistaan ja elämästään. Perustelin, että mielestäni tästä kyselystä olisi hänelle hyötyä nyt ja tulevaisuudessa. Olin huomannut ”hänet”!
Palautekeskusteluissa luottamus selvästi lisääntyi. RSMP-profiili on erinomainen sanoittamisen ja puheeksi ottamisen väline. Suunnitelmat ja tuntemukset selkiytyvät aina, kun ne puetaan sanoiksi. Positiivisen palautteen ja huomaamisen merkitys oli ilmeinen.


Aikaa varsinaiseen palautekeskusteluun meni 45 minuutista puoleentoista tuntiin. Jatkotapaamisia on pidetty yksilölliseen tahtiin ja määrätkin vaihtelevat. Oppilaan itse halutessa jatkamme tapaamisia kevääseen asti. Profiilin rinnalla mietitään jatko-opintosuunnitelmia ja muita ohjauksellisia tarpeita, kuten esimerkiksi koulutöiden ja kokeiden aikatauluttamista ja yleistä tsemppausta. Motivaatioprofiili on taustalla ja nostan sieltä ajatuksia mukaan keskusteluun. Kannustan ja kuuntelen.
Profiilikeskustelut ovat opettaneet olemaan entistä paremmin ja kiireettömämmin läsnä ohjaustilanteessa. Tämä on siirtynyt myös muihin ohjauskeskusteluihin.


Ollaan matkalla sitä kohden, mitä tulevaisuuden tutkijat ovat todenneet. Futuristi Perttu Pölönen osallistui tänään Educan avajaisten paneelikeskusteluun, jossa aiheena oli koulutuksen tulevaisuus. Hän haluaisi kieltää kysymästä lapselta, mikä tästä tulee isona.
– Kuinka lapsi voisi vastata, koska hänen tulevaa ammattiaan ei ehkä ole vielä olemassa? Tällä hetkellä maailmassa on 14 miljoonaa applikaatioiden kehittelijää, mutta ei semmoista ammattia ollut olemassa, kun minä olin lapsi. Paremmin nuorta ohjaa eteenpäin kysymys siitä, millaista arkea hän haluaisi elää, Pölönen visioi.
Paneelin muita osallistujia olivat opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen sekä OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. Myöhemmin Pölönen vielä twiittasi:
”koulun perustehtävä on auttaa oppilaita löytämään intohimo ja itsetunto”.


Koen, että tässä perustehtävässä koulumotivaatioprofiili on erinomainen apuväline!

 

Lue kokonaan »

Rauhaisaa joulua

Lisätty 22.12.2018

Eilen istuin seurakunnan pitämässä koulun joulujuhlassa. Juhla korvaa meillä joulukirkkoa - nyt kun keskustassa ei enää ole suurta kirkkoa, ei kävelyetäisyydellä ole riittävän isoa seurakunnan tilaa.

Siinä teinien keskellä istuessani ymmärsin, että minulla on rauhallisempi olo kuin ikinä aiemmin tähän aikaan vuodesta. Mietin, että miten voi olla näin. Syksy on ollut monella tavalla hyvin raskas. Löysin selityksenkin nopeasti: rauhan taustalla ovat kaksi asiaa: RMP ja käsite "serendipity". 

Serendipity - onnekkaan sattuman tietoinen huomaaminen ja sen hyödyntäminen

Joulukuun alkupuolella kokenut RMP-kollegani Riitta Pulkkinen esitteli minulle käsitteen "serendipity". Semantikko minussa jäi pyörimään tuohon ihanaan ajatukseen useammaksi päiväksi. Miten sana voi ollakaan niin merkityksellinen! Esa Saarinen on käsitellyt onnekasta sattumaherkkyyttä - löysin tämän sattumaherkkyyden nyt itsestäni. 

 Serendipity on ohjannut elämääni aina - erityisesti tänä vuonna. Eräänlaiseksi intuitioksikin sitä varmasti voi sanoa. Onnekkaiden sattumien kautta  olen saanut elämääni ihania asioita, joista voin nauttia joka päivä. Yksi tämän vuoden onnekkaista sattumista oli tutustuminen RMP-teoriaan: Menneiden ja nykyisten tapahtumien ymmärtäminen - oman sekä muiden käytöksen ymmärtäminen selkeyttää elämää.  Uskallan olla rohkeampi ja suunnitella tulevaisuutta ja luotan itseeni. Tästä on hyvä jatkaa, onnekkaita sattumia omien tarpeiden mukaisesti tutkaillen!

Lue kokonaan »