Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Meditor-valmennus

Outi Hakala

FM, opinto-ohjaaja,

RMP-Motivaatiovalmentaja

 

Valkeakoski

Y-tunnus 2924883-5

info@meditorvalmennus.fi

Steven Reiss (1947-2016) oli yhdysvaltalainen psykologian ja psykiatrian professori. Elämäntyönään hän pääosin työskenteli kehitysvammaisten parissa. Sairastuttuaan vakavasti 1990-luvulla hän alkoi miettiä ihmisten motivaatiota. Miksi ihmiset tekevät asioita, jotka päällisin puolin vaikuttavat ikäviltä tai jopa kivuliailta? Mikä heitä motivoi?

Vuosina 1995-1998 Reiss toteutti laajan empiirisen kyselytutkimuksen. Tutkimusten pohjalta hän päätyi johtopäätökseen, että ihmisillä on 16 yhteistä, universaalia perustarvetta, jotka meitä motivoivat. Kaikilla on samat tarpeet, mutta tarpeiden tärkeysjärjestys sekä voimakkuus vaihtelevat yksilöllisesti. Tärkeysjärjestys sekä voimakkuus voidaan selvittää RMP-profiiliilla. Profiili on yhtä yksilöllinen kuin sormenjälki.

Reissin motivaatioteoria on ensimmäinen motivaatioteoria, jolla on tieteellinen, empiirinen perusta. Taustasta, RMP-profiilin validiteetista ja reliabiliteetista sekä tarpeista/motiiveista voit lukea tarkemmin Suomen motivaatiotalon sivuilta. 

Reissin teorian mukaan ihmisen perustarpeet ovat:

RMP Nordic OyRMP Nordic Oy

Eri tarpeet ovat yksilökohtaisesti heikkoja, tasapuolisia tai voimakkaita. Ei ole olemassa hyvää tai huonoa tarvetta. Yhdistelmät ovat ainutlaatuisia ja omaa yhdistelmää ymmärtämällä voi saavuttaa tasapainoisen ja onnellisen elämän. Tarpeet motivoivat ihmisen käyttäytymistä.